Program Bon kultury” realizują instytucje kultury Województwa Małopolskiego

W czasie warsztatów dzieci poznają przyprawy i zioła, jakich używała dawniej gospodyni na wsi i jakich darów natury nie mogło zabraknąć w staropolskiej kuchni. Dowiedzą się, że były one wykorzystywane jako lekarstwo, dodatek do potraw i do aromatyzowania napojów. Zajęcia zostaną przeprowadzone w kuchni, będącej elementem domu wzniesionego na początku XX wieku, w której niegdyś praktykowano takie zwyczaje.

W programie:

Dzięki krótkiemu wykładowi, zabawie słownej i wierszom opisującym przyprawy i zioła, dzieci zostaną wprowadzone w tematykę warsztatów. Prowadzący opowie jak gospodynie siały zioła w przydomowych ogródkach i zbierały je na łąkach, by następnie suszyć i wykorzystywać je przez cały rok w kuchni. Dzieci dowiedzą się do jakich potraw dodawano rodzime zioła, a także będą umiały rozpoznawać je po zapachu. Na przykładzie kilku sprzętów z witosowej kuchni (moździerz, młynek ręczny, maszynka do mielenia przypraw) pokazana zostanie technika rozdrabniania różnych przypraw. Następnie każdy uczestnik samodzielnie rozdrobni zioła i przyprawy w moździerzu oraz będzie mielić je w młynku ręcznym. Zmielone zioła i przyprawy wymiesza z solą kuchenną tworząc „sól ziołową”, którą będzie mógł zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych woreczkach. W drugiej części zajęć uczestnicy indywidualnie wykonają „wianek pełen ziół” wykorzystując m.in. słomę, suszone zioła, trawy i kwiaty.

Zajęcia adresowane do: dzieci w wieku od 7 do 12 lat

Liczba uczestników: do 20 osób

Czas trwania: 2 godz.

Kalendarz zajęć: kwiecień-październik 2017, od poniedziałku do piątku

Koszt: 5,00 zł od osoby

Miejsce: Muzeum Okręgowe w Tarnowie / Muzeum Wincentego Witosa w Wierzchosławicach, Wierzchosławice 698

Szczegółowe informacje i rezerwacja: Janusz Skicki, tel. (14) 679 70 40 / e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.